telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
BLOG | Familieopvolging: aandacht voor de menselijke kant

BLOG | Familieopvolging: aandacht voor de menselijke kant

16 augustus 2016
Auteur: Richard Temmink
Een proces van bedrijfsopvolging binnen de familie gaat net anders dan andere bedrijfsopvolgingen. Het grootste verschil zit met name in de aandacht voor de menselijke kant.
 
Bedrijfsopvolging
Familiebedrijven vormen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. In totaal is circa 70% van alle bedrijven een familiebedrijf die voor circa 50% verantwoordelijk zijn voor de totale arbeidsplaatsen. Een proces van bedrijfsopvolging binnen de familie gaat net anders dan andere bedrijfsopvolgingen. Het grootste verschil zit met name in de aandacht voor de menselijke kant.
 
Ratio en emotie
Als ondernemer wilt u uw onderneming overdragen aan de volgende generatie. Overname van uw bedrijf binnen de familie is niet louter een kwestie van ratio van cijfers. Emoties spelen vaak een grote rol. Je gaat namelijk als het ware je “baby” verkopen. Er zijn veel eigenaren van bedrijven die zonder begeleiding denken zelf de overdracht te kunnen realiseren. Wij komen in onze praktijk veel conflicten tegen die of gelijk na of soms zelfs jaren erna (of zelfs generaties erna) tot conflicten leiden. Oorzaak hiervan is vaak dat het zittende management onvoldoende respect heeft voor de opvolgers of nog erger voor de ruzie in de familie, die ontstaat door de overdracht.
 
Belang onderneming voorop
Een onafhankelijk adviseur die in een voortraject betrokken is en alle betrokkenen een rol geeft in het proces voorkomt vaak problemen in de toekomst. Het allerbelangrijkste is dat de belangen van de onderneming voorop komen te staan, waarbij alle stakeholders (naast de onderneming, ook de ondernemer, de opvolger, de klanten en de familie) nu en in de toekomst het gevoel hebben om een gedragen afgewogen besluit te hebben genomen.
 
Stappenplan
Een transactie waar alle stakeholders een goed gevoel bij krijgen en kan borgen op een breed draagvlak bevordert het succes van de overdacht van de toekomst.
 
Auteur: Richard Temmink
Onze kantoren
Kantoor Bussum
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Brinklaan 134
1404 GV Bussum
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!