telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
BLOG | Ik ga op reis en ik neem mee

BLOG | Ik ga op reis en ik neem mee

07 juli 2017
Auteur: Roelof Meijer
Wie kent dat spelletje niet? Heeft dat iets met bedrijfsopvolging te maken? Ik dacht het wel! Je onderneming kun je zien als een reis, een levensreis. Iedere ondernemer is immers een keer aan die reis begonnen. Misschien in een schuurtje, misschien op een zolderkamer en misschien met alleen een telefoon in de hand. Voor die reis was destijds niet veel nodig. Gewoon gezond verstand, een scherp begrip van wat klanten willen en vervolgens heel veel tijd en toewijding.
 
En dan is de trein gaan rijden, komen er passagiers aan boord, worden wat treinstellen aangekoppeld en is het een hele onderneming geworden. Het kan ook zijn dat je ‘op een rijdende trein’ bent gestapt als ondernemer. Iemand anders is begonnen en op een gegeven moment ga je meedoen en ga je mee op reis. Wat neem je mee op die reis? Kijk je naar een familiebedrijf, want zo kunnen we onze rijdende trein immers interpreteren, dan is dat een complexe organisatie geworden. En omdat er vaak ook familie in de zaak zit, betekent dit dat er naast de zakelijke emoties ook persoonlijke emoties een rol spelen. Alsof de onderneming al niet complex genoeg is.
 
En dan komen er nog de stations, de punten waarop er meer klanten bijkomen, of juist klanten weggaan. En de wissels, er moeten keuzes gemaakt worden. Waar ga je naar toe?  Loopt het allemaal volgens het spoorboekje, dan is er niet zo veel aan de hand, maar wat als er vertraging wordt opgelopen of de wissel staat verkeerd?  Hoe kom je dan weer op het goede spoor? De reis van de onderneming is een levensreis. Waar kies je voor?  Allereerst een portie gezond verstand. Dan goede mensen en goed materieel. Je moet weten welke kant je op wilt en je moet je er tot op zekere hoogte aan houden. En als er wisselingen van machinist en conducteur nodig zijn, zorg dan dat ze goed opgeleid zijn, selecteer de juiste personen en kies voor ervaring.
 
Dus neem je als ondernemer een bedrijfsovername-adviseur in de arm als er een volledig treinstel moet worden aan- of afgekoppeld, of als er een nieuwe machinist of conducteur op de trein moet komen om de reis voort te zetten. Ik ga op reis en ik neem mee …. een deskundig adviseur die verstand van zaken heeft en die ik kan vertrouwen. 
 
Roefof Meijer - Adviseur Centrum voor Bedrijfsopvolging
 
Onze kantoren
Kantoor Bussum
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Brinklaan 134
1404 GV Bussum
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!