telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
BLOG | Liefde maakt blind

BLOG | Liefde maakt blind

09 februari 2017
Auteur: Roelof Meijer
 
Wanneer zijn we eigenlijk Valentijnsdag gaan vieren en waarom? Over de heilige Valentijn is zo goed als niets bekend. Wel weten we dat paus Gelasius in 496 Valentijnsdag instelde. Dat deed hij waarschijnlijk om een einde te maken aan het heidense Lupercalia-feest dat op 15 februari werd gevierd. De Romeinen vierden dit feest uitbundig. Er is bekend dat van jonge huwbare vrouwen de namen in een grote kom werden gegooid, die er dan vervolgens door huwbare jonge mannen werden uitgevist. En tja, dan zat je aan elkaar vast en moest er getrouwd worden. De paus maakte aan dat feest dus een eind.
 
En nu, in de eenentwintigste eeuw, vieren we met zijn allen Valentijnsdag, ooit begonnen voor heimelijke, anonieme aanbidders. Zou een bedrijf ook van die anonieme aanbidders hebben?  Vast wel. Bedrijven die een beetje een positie in de markt hebben, vallen op, worden jaloers bekeken door concurrenten en worden heimelijk aanbeden door mogelijke opvolgers. De praktijk is niet dat de namen van bedrijven die te koop zijn in een grote kom worden gegooid en dat geïnteresseerde partijen met wat graaiwerk een mooie koop kandidaat te pakken hebben.
 
De praktijk is weerbarstiger. De eerste weerbarstige factor is de eigenaar van het bedrijf dat zo langzamerhand toe is aan een volgende fase. Hetzij dat de ondernemer in kwestie ‘te oud’ wordt, hetzij dat het bedrijf om te kunnen blijven bestaan naar een andere schaal moet toewerken. En hier komt liefde in het spel. Het bedrijf is vaak een kindje van de ondernemer. En van een kind afscheid nemen is ondoenlijk. Bovendien maakt liefde blind: heeft de ondernemer nog een reële kijk op de onderneming, of heeft hij een emotionele kijk? Net als met kinderen die het huis uit gaan, op een gegeven moment moet je loslaten en gaat je kind zijn eigen leven leiden. Dat is een emotioneel proces en toch is het goed en natuurlijk dat een kind op zijn eigen benen kan staan. Zo ook met de onderneming die je als ondernemer hebt zien groeien of misschien wel hebt doen groeien. Wees reëel, zie dat het moment komt en zorg dat de liefde voor je bedrijf je niet blind maakt.

Roelof Meijer – adviseur Centrum voor Bedrijfsopvolging
 
Onze kantoren
Kantoor Bussum
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Brinklaan 134
1404 GV Bussum
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!