telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
BLOG | Mijn zaak is mijn pensioen, o ja?

BLOG | Mijn zaak is mijn pensioen, o ja?

09 november 2016
Auteur: Roelof Meijer
 

Hoe kun je je zaak werkelijk helpen om je pensioen op te bouwen?

Veel ondernemers denken dat ze met hun zaak hun pensioen regelen. Je zou de eerste niet zijn die dit mis heeft. Er komt nogal wat bij kijken om je zaak in dienst te stellen van je pensioen. Sommige ondernemers beginnen een onderneming en hebben al een exit-partij in gedachten. Als ze succesvol zijn met hun idee, dan is de koper wellicht snel gevonden indien de onderneming inmiddels waarde heeft. 
 
Vraag is dan wel: Wanneer stop ik? Wanneer draag ik over? Ach, nog een jaartje extra is zo verleidelijk. Dan wordt de onderneming nog meer waard…misschien. Want, een ongeluk zit ook hier in een klein hoekje. Er kan een concurrent opkomen die goedkoper produceert, de markt kan veranderen of er kan gewoon een crisis komen. En dan ben je helemaal het haasje. Waar laat je nou je beslissing van afhangen voor het juiste moment van verkoop? Een aardig hulpmiddel is…ja dat pensioen. Hoe kan dat pensioen dan helpen om een passende waarde van je onderneming te realiseren?
 
De clou zit hem in om er anders naar te kijken. Wat moet de onderneming opbrengen om er financieel onafhankelijk van te worden? Wat heb je nodig om financieel onbezorgd te leven vanaf het moment dat je onderneming is verkocht? Dan maak ik simpelweg een welstandsanalyse. Als je dat weet, kun je naar dat bedrag toewerken en misschien nog iets extra’s doen om er zeker van te zijn dat het genoeg is.
 
Vaak hoor ik mensen beweren dat ze na hun tachtigste minder zullen uitgeven. Dat kan wel kloppen voor de uitgaven die je zelf wilt doen, maar wat te denken van medische verzorging?  En vaak hoor ik mensen ook zeggen dat een bepaald nettobedrag per maand voldoende is om jarenlang van te leven. Hoe zit het dan met inflatie?
 
Het is een lastig begrip, maar een voorbeeld spreekt denk ik wel boekdelen. Denk eens na wat de huizenprijzen in Nederland dertig jaar geleden waren ten opzichte van nu. Daar zit ook inflatie in. Inflatie kan je vijand zijn. Laat dat niet gebeuren.
Hoe bepaal je nu wat je werkelijk nodig hebt als minimumprijs voor je onderneming om je zaak écht je pensioen te laten zijn? Volgende keer meer..
 
Roelof Meijer – adviseur Centrum voor Bedrijfsopvolging 
Onze kantoren
Kantoor Bussum
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Brinklaan 134
1404 GV Bussum
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!