telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
BLOG | Plaatsje vergaan?

BLOG | Plaatsje vergaan?

09 mei 2017
Auteur: Roelof Meijer
Als ik naar het winkelcentrum fiets zie ik opeens iets vreemds. Er zit een gans op het nest. Is dat zo vreemd dat er in mei een gans op een nest zit? Nee, dat bedoel ik niet. Er zit een gans op hét nest, hét nest van het zwanengezin dat hier al jaren woont en waarvan de trotse ouders ieder jaar door de sloot achter mijn huis zwemmen met hun grijze, donzige kroost in een keurige line-up: moeder voorop, vijf jongen er kaarsrecht achteraan en vader die de rij sluit. Zal ik hen dit jaar zien? Hun nest is ingepikt door de gans in kwestie.
 
 
En onwillekeurig moet ik denken aan de ondernemer die zich veilig waande in zijn markt. Heel lang was hij de enige boekhandel in het hele winkelcentrum. Dat ging jaren goed. Het was een jonge wijk met relatief veel hoogopgeleiden. Dat zou moeten kunnen passen. En dat deed het ook. Twee decennia lang leek het een succesformule. Het was niet alleen een boekhandel, het was een kantoorboekhandel, met allerlei zaken handig voor op het werk, en er werden tijdschriften verkocht. Het postkantoor werd opgeheven en daar begon het: er kwam een boekhandel van een bekende keten in het pand, nog geen drie winkels verwijderd van onze, vertrouwde boekhandel. En ergens anders in het centrum kwam een gespecialiseerde boekhandel. En wat deed onze boekhandel? Onze boekhandel deed niets, tot de eerste kentering kwam: de tijdschriften gingen eruit. En nog geen jaar later het onvermijdelijke: er was eigenlijk geen plaats meer voor deze kantoorboekhandel. De gespecialiseerde boekhandel nam de kantoorboekhandel over. En nu is er in het centrum een grote tijdschriftenwinkel met wat boeken én een gespecialiseerde boekhandel heeft de plek ingenomen. Het nest, de plek van de oude winkel, is bezet door een nieuwe business.
 
Wie tijdig de markt ziet veranderen, moet maatregelen nemen. Misschien verkopen, zoals de kantoorboekhandel heeft gedaan. Of kopen en samenvoegen en naar een betere plek verhuizen. Aan welke kant je ook staat, bedrijfsopvolging is een zaak die je niet te licht mag opvatten. Anders ben je de zwaan: plaatsje vergaan. Die zwaan zie ik dit jaar niet terug, vrees ik.
 
Roelof Meijer – adviseur Centrum voor Bedrijfsopvolging
 

Interessante onderwerpen:

Bedrijfsopvolging
Onze kantoren
Kantoor Bussum
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Brinklaan 134
1404 GV Bussum
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!