telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
BLOG | Volgende generatie minder geschikt?

BLOG | Volgende generatie minder geschikt?

12 juni 2017
Auteur: Roelof Meijer
 
Het is nogal wat. De volgende generatie zou minder geschikt zijn om het bedrijf van pa en ma over te nemen. Hoe zit dat? Er wordt op heel veel plekken onderzoek gedaan naar de overdracht van familiebedrijven. Bekende accountantsorganisaties die internationaal werken komen af en toe met cijfers naar buiten die je versteld doen staan.
 
Neem nou het rapport van PWC van enkele jaren geleden. Dat is een wereldwijd onderzoek naar hoe in familiebedrijven wordt omgegaan met de opvolging. Je kunt een aantal dingen doen. De mogelijke opvolger kun je meteen in je bedrijf aan het werk zetten en van onderaf laten beginnen. Je kunt hem of haar ook meteen een managementpositie geven. Of, wat je ook ziet, je stuurt je kroost eerst naar ‘vreemde ogen’, want dat zou beter zijn voor de ontwikkeling.
 
Hoe het ook zij, Nederland steekt schril af bij het gemiddelde cijfer dat we wereldwijd zien. Als we naar alle gemeten landen kijken zien we dat 43% van de ondernemers in een familiebedrijf zijn kroost op een managementpositie heeft neergezet, voordat de daadwerkelijke overdracht plaatsvindt. Dat zegt op zich nog niet zoveel, totdat we weten dat dat in Nederland maar in 24% van alle gevallen zo is. Dat zegt veel meer. Wel hebben we ongeveer evenveel van ons kroost in het bedrijf werken als in andere landen (29% tegenover 31%). Wat zeggen die cijfers? Hebben wij minder vertrouwen in onze kinderen en zetten we ze te laat op een managementpositie? Of, betekent dit dat de kinderen langer in het bedrijf zitten op andere posities en pas in het management worden opgenomen als de overdracht van het bedrijf een feit is?
 
Het is een interessante vraag, waar je als aanstaande ‘overdrager’ van een onderneming bij stil kunt staan. Het zal ook niet in alle gevallen eenzelfde antwoord opleveren. Belangrijk is wel om te weten dat we het anders aanpakken dat het wereldwijde gemiddelde. Pakken wij de zaken anders aan? Zoeken we eerder een strategische koper van buiten? Of is de volgende generatie gewoon minder geschikt? 
 
Roelof Meijer – adviseur Centrum voor Bedrijfsopvolging
 
Onze kantoren
Kantoor Maartensdijk
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Tolakkerweg 219
3738 JM Maartensdijk (De Bilt)
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact

Telefoon: +31 (0)30 27 40 647
Fax: 084 - 22 46 911
E-mailadres: contact@cvbinfo.nl
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!