Fiscale aspecten van een bedrijfsovername

Fiscale aspecten van een bedrijfsovername

Voor u als ondernemer of directeur-grootaandeelhouder (hierna: DGA) komt er het moment dat u gaat nadenken over de overdracht van uw onderneming. Er zijn diverse motieven waarom u uw onderneming wilt overdragen. Dat kunnen zowel zakelijke als persoonlijke motieven zijn. In een ander geval wilt u toe naar schaalvergroting en bent u op zoek naar een bedrijf of bedrijfsonderdeel om dat over te nemen.
Hoe het ook zij, bij iedere bedrijfsoverdracht of bedrijfsovername, in welke vorm dan ook, spelen fiscaliteit, de juridische structuur en financiële planning een belangrijke rol. Wat vaak over het hoofd gezien wordt,  is het belang van een calamiteitenplan.
 
Fiscaliteit
Bij een bedrijfsoverdracht speelt belastingheffing een belangrijke rol. Daarbij maakt het verschil of het gaat om bijvoorbeeld de overdracht van een eenmanszaak, uw aandeel in een vennootschap onder firma of de overdracht van aandelen in een BV. Vaak zal over de verkoopwinst moeten worden afgerekend, maar dat hoeft niet altijd.
 
Juridische structuur
Veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf voeren hun onderneming vanuit een BV. Lang niet alle ondernemingen hebben echter een optimale structuur. De nadelen hiervan komen naar voren op het moment dat u de BV wilt verkopen. Omdat de belangen groot kunnen zijn, is het van belang te beschikken over de juiste juridische structuur.
 
Financiële planning
Voor veel ondernemers en DGA’s is de onderneming in meer of mindere mate een pensioenvoorziening. Er ontstaat dan een relatie tussen waarde en prijs die niet altijd in balans is. Met een financiële planning kunnen we, kort samengevat, de inkomsten en uitgaven in kaart brengen en dit vervolgens vertalen naar een minimale verkoopprijs. Maar ook voor een bedrijfsopvolger kan het interessant zijn een financiële planning op te stellen.
 
Calamiteitenplan
Wat als de plan van aanpak wordt doorkruist door een plotseling overlijden of uitvallen van de ondernemer of DGA. In die gevallen dient er een calamiteitenplan klaar te liggen. Dat kan een goed ingericht testament zijn dat synchroon loopt met het opvolgingsplan,  of een levenstestament waarbij u specifieke bevoegdheden geeft aan mensen die u vertrouwt.
 
Maak nu kennis met het CvB
Bedrijfsoverdracht is mensenwerk en specifieke kennis en ervaring is noodzakelijk op gestelde doelen te bereiken. Vrijwel alle disciplines die nodig zijn in het proces van bedrijfs­overdracht zijn bij het CvB aanwezig. Dat is handig maar ook kostenefficiënt. Maak kennis met onze adviseurs.
 
 

Waarom CVB?

Ondernemers hebben aan- gegeven dat ze graag met ons zaken doen:

Handige Downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Ook interessant

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking.

Han Prins
+31 (0)6 55 78 02 36
Han Prins

Wat onze klanten zeggen

De drie aandeelhouders van een adviesorganisatie konden het niet eens worden over de toekomstige strategie. Het CvB heeft middels diverse sessies tot een voor alle partijen geaccepteerde oplossing gekomen. Tevens heeft het CvB geholpen bij de juridische vastlegging van de gemaakte afspraken.
Advies organisatie - strategisch advies

Bel mij terug

Onze kantoren
Kantoor Maartensdijk
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Tolakkerweg 219
3738 JM Maartensdijk (De Bilt)
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact

Telefoon: +31 (0)30 27 40 647
Fax: 084 - 22 46 911
E-mailadres: contact@cvbinfo.nl
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!