Verkoop aan MBO- of MBI-kandidaten

Verkoop aan MBO- of MBI-kandidaten

Overdracht aan een lid van het management, of aan het hele management. We spreken dan van een MBO (Management Buy-Out). 
Het kan ook zijn dat er een overnamekandidaat van buiten komt (MBI, Management Buy-In). Hij heeft nog geen bedrijf maar wil graag via een overname traject wel ondernemer worden.

Zowel bij de MBO als de MBI nemen de kopers het bedrijf over, hetzij in één keer, hetzij in etappes. In beide gevallen worstelt u als ondernemer met vragen als: ‘Gaat dat wel goed? Kan hij/zij dat wel? Hoe geeft u de leiding uit handen, wanneer laat u los?'

Vragen waar veel emotie bij in het spel is. Immers het verkopen van uw bedrijf is vaak een moeilijke beslissing met een forse impact op uw leven.

Voor- en nadelen
Aan beide manieren van overdracht kleven voor- en nadelen.

Bij een MBO weet u in ieder geval met welke mensen u in zee gaat. Het zijn mensen die u zelf heeft aangenomen. Omdat u met ze heeft samen gewerkt en weet waar hun sterkte kanten liggen, weet u ook welke aandachtspunten er zijn. U kunt ongeveer wel inschatten of de MBO-kandidaat of kandidaten over eigen middelen beschikken en op welke termijn zij de meerderheid van de aandelen kunnen verwerven. Dat is namelijk het punt waarop u los moet gaan laten.

Een aandachtspunt is dat deze wijze van overdracht vaak een lagere opbrengst voor u als verkoper oplevert. Een ander punt is dat u nog enige jaren aan het bedrijf verbonden moet blijven, totdat u de meerderheid heeft overgedragen aan het MBO-team.

Bij een MBI is het een zaak van goed opletten of het karakter van u als verkoper en dat van de koper goed bij elkaar passen. Een op de drie MBI-overnames mislukt namelijk op basis van niet bij elkaar passende karakters. Het beste is dat u op zoek gaat naar iemand die juist die eigenschappen heeft die u zelf niet bezit. In de periode van overdracht vullen deze elkaar dan aan.

Voordeel is dat u voorlopig meerderheidsaandeelhouder blijft, want er zijn weinig MBI-kandidaten die gelijk bij binnenkomst de meerderheid kunnen betalen dan wel financieren. Gaat het in die situatie mis dan hebt u nog steeds de zeggenschap. Leg van tevoren goed met elkaar vast wat u in zo'n geval doet qua uittreding.

Maak nu kennis met het CvB
Onze CvB adviseurs zijn ervaren in het selecteren van de MBI-kandidaat die bij u past. Zij zijn ervaren in de begeleiding van het proces en uiteindelijk ook in de financiering van een kandidaat, waardoor hij de eerste tranche aandelen van u kan kopen. Ook hebben zij veel ervaring met het verkopen van een bedrijf aan een MBO kandidaat dan wel kandidaten. Uiteraard blijven zij in beide gevallen de belangen van één partij dienen, en dat is het belang van de opdrachtgever. Belt u voor een vrijblijvende afspraak +31 (0)30 27 40 647 en maak kennis met onze adviseurs. Wij kunnen u persoonlijk verder inlichten over een MBO- dan wel MBI-traject.
 
 

Waarom CVB?

Ondernemers hebben aan- gegeven dat ze graag met ons zaken doen:

Handige Downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Ook interessant

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking.

Richard Temmink
+31 (0)6 22 56 45 40
Richard Temmink

Wat onze klanten zeggen

Ondernemer in de verpakkingsindustrie wil harder groeien dan de markt. De ondernemer heeft een duidelijke visie om dit via overnames te gaan doen. Na het opstellen van het zoekprofiel heeft het CvB met succes een bedrijf voor hem weten aan te kopen. 
Verpakkingsbranche - aankoop bedrijf

Bel mij terug

Onze kantoren
Kantoor Maartensdijk
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Tolakkerweg 219
3738 JM Maartensdijk (De Bilt)
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact

Telefoon: +31 (0)30 27 40 647
Fax: 084 - 22 46 911
E-mailadres: contact@cvbinfo.nl
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!