telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
Geslaagde management buy-out goed voor alle partijen

Geslaagde management buy-out goed voor alle partijen

20 januari 2017

Opereren op het scherpst van de snede
 
Het Centrum voor Bedrijfsopvolging heeft onlangs met succes een management buy-out begeleid en afgesloten. Het ging om het bedrijf Tetos TentoonstellingsService in Maarssen. Jolanda Onwezen werkte daar al tien jaar en nam de laatste jaren steeds meer taken van de huidige directeur over. Zij zag al enkele jaren de pensionering van de directeur aankomen en had aangegeven geïnteresseerd te zijn in het bedrijf als hij het ooit zou willen te verkopen. De intentie was al snel duidelijk. Maar de uitwerking had heel wat voeten in de aarde.
 

 Van links naar rechts: Richard Temmink, Jolanda Onwezen, Evert van Nass
 
Jolanda schakelde het CvB in om de overname te begeleiden. Een keuze waar ze achteraf heel blij mee is. “Er komen zoveel dingen op je af waar je geen ervaring mee hebt. Wat is bijvoorbeeld een redelijke prijs? Hoe regel je de voorwaarden waaronder de overname tot stand komt? Hoe timmer je het geheel juridisch af? Mijn uitgangspunt is verre van ideaal. Een alleenstaande vrouw, niet heel jong meer, en zonder veel eigen vermogen.”
 
Het klikte meteen
Partner Richard Temmink van het CvB deed de intake. “Ik heb zelf ooit een management buy-out gedaan bij een ICT-bedrijf, dus deze zaak sprak me meteen aan”, zo vertelt hij. Jolanda voelde tijdens het eerste gesprek meteen een klik. “Niets is zo belangrijk als dat je een goed gevoel hebt bij elkaar. En dat was hier het geval.”
 
De financiën

Al snel werd duidelijk dat het zwaartepunt van de overname bij de financiering zou komen te liggen. “Collega Evert van Nass is er toen bijgehaald vanwege zijn bancaire achtergrond”, vertelt Richard. “Samen hebben we gekeken wat maximaal haalbaar was. Is het bedrijf gezond? Wat zijn de verwachtingen? Er is een financieringsvoorstel gemaakt en een businessplan. Daarna zijn we op zoek gegaan naar financiers. Ook hebben we de verkoper gevraagd om een achtergestelde lening.”
 
Emoties
In totaal heeft het hele overnameproces veertien maanden geduurd. “En het spande er af en toe behoorlijk om,” zegt Richard. “De verkoper moest zakken met z’n prijs. Er moesten juridische afspraken worden gemaakt. Wie is verantwoordelijk als er claims komen, dat soort dingen. Voor beide partijen was het een emotioneel proces, tot in de afrondende gesprekken. Het vergde heel wat stuurmanskunst om die emoties niet de drijfveer te laten zijn.” Jolanda: “Als de emoties me teveel werden, waren Richard en Evert altijd bereikbaar. Ze belden of mailden altijd snel terug, ook al was het laat in de avond. Qua steun en betrokkenheid had ik geen betere begeleiding kunnen krijgen.”
 
Uitslag
Uiteindelijk is de overname in de zomer rond gekomen. Beide partijen zijn tevreden en blij. Het CvB en Tetos hebben nog steeds contact. Jolanda: “Evert heeft nog geholpen met het schrijven van een verantwoording richting de bank, en ook blijft hij adviseren bij de cijfers over 2017.” Richard: “We zijn onlangs nog met elkaar gaan eten. Het is mooi om te horen dat het nu beter met het bedrijf gaat, dan waar we in het businessplan van uit zijn gegaan. Met deze overname is een vrouwelijke ondernemer geboren. Dat is prachtig om mee te maken.”
 
Onze kantoren
Kantoor Maartensdijk
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Tolakkerweg 219
3738 JM Maartensdijk (De Bilt)
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact

Telefoon: +31 (0)30 27 40 647
Fax: 084 - 22 46 911
E-mailadres: contact@cvbinfo.nl
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!