telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
Klaar met ondernemen?

Klaar met ondernemen?

03 mei 2019
Auteur: Hans de Leeuw (Gouda INTO Business)
Dat zal je een echte ondernemer niet zo snel horen zeggen. Immers, het ondernemen zit in je bloed en daar neem je niet zo snel afstand van. Toch zal er een moment komen dat jij en je onderneming uit elkaar gaan. Als ondernemer zou je daar op voorbereid moeten zijn.
 
De meest ingrijpende gebeurtenissen in een leven, zoals ongevallen en ziektes, laten zich niet plannen. Gelukkig maar. Geldt dat ook voor een onderneming? Zijn de ondernemer en zijn onderneming voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en onverwachte tegenslagen?
Heeft een ondernemer wel zicht op zijn eigen onderneming? Daar kan je in algemene termen niets over zeggen. Daarvoor zijn de onderlinge verschillen tussen ondernemingen en ondernemers te groot. Wel geldt voor allen dat er een moment komt dat een ondernemer en zijn onderneming uit elkaar gaan. Kan een ondernemer zich op deze volgende fase van de onderneming voorbereiden?
Ondernemer zijn betekent dat je initiatieven neemt en marktkansen najaagt. Dat lijkt nogal opportunistisch of op z’n minst optimistisch. Het continue nemen van initiatieven en het najagen van kansen lijkt ook erg vermoeiend, in ieder geval voor niet-ondernemers, en….. het is misschien wel risicovol. Dat laatste hoeft niet zo te zijn. Maar let op: succesvolle ondernemers schrijven hun succes vaak toe aan het bewust mijden van te grote risico’s en ook het regelmatig laten lopen van zogenaamde niet te missen ‘kansen’. Hoe vaak hoor je niet “dat is nou een echte ondernemer”, maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld? Is een ‘echte’ ondernemer nu iemand die snelle deals sluit, mooie producten verkoopt, veel personeel heeft of veel winst maakt? De meeste lezers zullen voor het laatste gaan. Begrijpelijk, want winst of het creëren van een (goed) inkomen is een belangrijk doel van een ondernemer en ook noodzakelijk voor de continuïteit van zijn onderneming. Een mooie winst betekent echter niet dat het met de continuïteit van de onderneming ook wel goed zit. Dat vergt meer. Kijk eens rond in je onderneming en vraag je af: wat gebeurt er als ik er nu mee stop? Als ik dus klaar ben met ondernemen. Als ik stop met het nemen van initiatieven en het najagen van kansen. Heb ik dan nog wel een onderneming? Is mijn onderneming klaar, als ik klaar ben met ondernemen? Er zitten vele aspecten aan het ondernemen. Als je teveel gefocust bent op één aspect van het ondernemerschap en bijvoorbeeld moe bent van het najagen van kansen, dan is dat misschien wel het moment om te gaan werken aan het verbeteren van je organisatie en het waarborgen van de continuïteit. Behalve het besef dat je nog niet klaar bent, kan dat ook de energie geven om nog tijdje door te ondernemen. In ieder geval verhoogt het de waarde van je onderneming. Voor het geval je echt klaar bent met ondernemen!
Onze kantoren
Kantoor Bussum
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Brinklaan 134
1404 GV Bussum
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!