telefoonnummer +31 (0)30 27 40 647
Wat is mijn Toko waard? (Gouda INTO Business, 13/12/18)

Wat is mijn Toko waard? (Gouda INTO Business, 13/12/18)

17 januari 2019
Auteur: Hans de Leeuw (Gouda INTO Business)
Nog een paar weken en het jaar zit er weer op. Tijd om de balans op te maken. Ploeteren we nog even door of verkopen we de boel? Staan we volgend jaar in de Quote 500 of wordt het kerstbomen verkopen op de markt? Hoe dan ook, deze dagen lenen zich bij uitstek om stil te staan bij je toekomst als ondernemer.
 
Die toekomst begint vandaag, maar de mogelijkheden van vandaag worden in eerste instantie bepaald door wat je nu aan waarde hebt opgebouwd in je bedrijf. Dat bepaalt je speelruimte. Even Googelen en je vindt, naast je eigen accountant, tientallen partijen en modellen die voor jou wel even de waarde bepalen van je onderneming. En dat alles vooral op basis van de jaarrekening van de voorgaande jaren.
 
Is dat logisch? Hoe houden we bijvoorbeeld rekening met de verwachtingen van jouw markt? De verwachtingen voor een CD winkel zijn toch echt anders dan die van een technisch installatiebedrijf met langlopende onderhoudscontracten. En... hoe zijn de voorraden, installaties, modellen en patenten op je balans gewaardeerd? Is het logisch dat je in één BV zowel een schoonmaakbedrijf als een computerservicebureau runt? Kortom, een waardebepaling is meer dan het simpel invullen van een spreadsheet op tweede kerstdag.
 
Als goede ondernemer leer je snel en weet je waar je kracht ligt. Je gaat dus sparren met een (ervarings)deskundige. En na wat reorganiseren, hergroeperen van cijfers en een businessplan heb je een mooie waardebepaling van je onderneming. Valt het mee of valt het tegen en... wat nu? Als het tegenvalt moet je misschien nog even door ondernemen. Maar ook als het meevalt kan je besluiten door te gaan om wellicht de waarde verder te verhogen.
 
Maar,... de echte waarde wordt natuurlijk bepaald op de markt. Het is net als bij de verkoop van een huis, de berekende verwachte waarde is zelden de uiteindelijke verkoopprijs. Sommige kopers, met name strategische kopers, willen en kunnen vaak meer betalen. Als die er niet zijn, dan val je snel terug op een management buy-in of management buy-out situatie, of particuliere investeerders. Veelal partijen met een wat beperktere financiële armslag die dus scherp aan de financiële wind moeten varen. Om dan direct een mooie verkooprijs te realiseren is niet altijd eenvoudig, en dat voelt zeker niet zo als een earn-out regeling en/of een achterstelde lening onderdelen worden van de uiteindelijke verkoopovereenkomst. Dan heb je je schaapjes nog niet op het droge.
 
Dus behalve de waarde en de prijs is de financierbaarheid een belangrijk onderdeel van de verkoopdeal. Het is vervelend als je wakker moet liggen omdat je achtergestelde lening niet wordt afgelost. Zijn daar oplossingen voor? Natuurlijk, maar dat wordt dan een volgende column. En als je daar niet op kan wachten, dan moet je even bellen. Voor nu wens ik iedereen een mooie afsluiting van het jaar, fijne feestdagen en ook weer een goede start in het nieuwe jaar.
 
Hans de Leeuw is partner bij het Centrum voor Bedrijfsopvolging en helpt ondernemers bij opvolging, overname en verkoop. Hij woont met zijn vrouw in Gouda, roeit, loopt lange afstanden en is in zijn vrije tijd actief in diverse maatschappelijke organisaties. hans.deleeuw@cvbinfo.nl - 06-53323494

Interessante onderwerpen:

Waardebepaling bedrijfsoverdracht Gouda
Onze kantoren
Kantoor Bussum
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Brinklaan 134
1404 GV Bussum
Kantoor Zwolle
Centrum voor Bedrijfsopvolging BV
Govert Flinckstraat 1
8021 ET Zwolle
Direct contact
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!