Begrippenlijst
# ga naar boven
a ga naar boven
Aandeelhoudersovereenkomst
Indien een vennootschap meerdere aandeelhouders heeft, wordt de verhouding tussen de vennootschap en de aandeelhouders, en de aandeelhouders onderling, meestal niet alleen geregeerd door de statuten van de vennootschap. Vaak leggen de aandeelhouders hun onderlinge afspraken tevens vast in een aandeelhoudersovereenkomst, waarin al dan niet van de statuten afwijkende bepalingen worden opgenomen. Hierbij kunt u denken aan afspraken over de wijze waarop men de samenwerking gestalte wil geven, de zeggenschap in de onderneming, de belangen en positie van meerderheids- en minderheidsaandeelhouders en de wijze waarop aandeelhouders in de toekomst afscheid van elkaar nemen.
Aandeelhouderswaarde
Het bedrag dat u ontvangt in ruil voor uw aandelen. Anders gezegd: de ondernemingswaarde verminderd met de netto schuldpositie.
Achtergestelde Lening
Een achtergestelde lening is een krediet waarbij de schuldeiser in het geval van faillissement van de schuldenaar wordt achtergesteld: de achtergestelde schuldeiser komt in een faillissement in de volgorde van schuldeisers dus achter de concurrente (dat wil zeggen gewone) schuldeisers, en heeft slechts voorrang ten opzichte van de aandeelhouders, vennoten of inbrengers. Achterstelling kan men bereiken door dit contractueel met elkaar af te spreken.
Door deze voorwaarden loopt de schuldeiser een hoger risico dat hij een deel van zijn verstrekte krediet niet terugbetaald krijgt. Om dit te compenseren wordt meestal een hoger rentepercentage vergoed. Soms is de rente zelfs winstafhankelijk. Achtergestelde leningen kunnen er vaak voor zorgen dat een onderneming extra aantrekkelijk wordt om in te investeren (lees: geld aan uit te lenen) voor banken en investeerders. Wanneer de onderneming failliet gaat zullen de achtergestelde schuldeisers de eerste klap opvangen. De lening werkt hierdoor als een soort "kussen".
Door de aard van de lening kan deze soms bij het eigen vermogen gerekend worden. Verstrekkers van achtergestelde leningen zijn vaak het moederbedrijf of de verkopende aandeelhouder die een deel van de koopsom als achtergestelde lening in het bedrijf laat.
Activa / passiva transactie
Bij een activa/passiva transactie wordt in feite de onderneming uit de B.V. verkocht en niet de aandelen in de vennootschap. Individuele activa en passiva, het klantenbestand, de voorraden, de machines, eventueel het pand en dergelijke worden dan overgenomen.
Afschrijvingen
Een afschrijving in bedrijfseconomische zin is het in de boekhouding tot uitdrukking brengen van de waardedaling van een bedrijfsmiddel over een bepaalde periode. Afschrijvingen worden als kosten opgenomen in de winst- en verliesrekening en drukken het bedrijfsresultaat. Afschrijvingen zijn geen werkelijke uitgaven en beïnvloeden daarom niet de cashflow.
Amortisatie
Amortisatie betreft de afwaardering van immateriële activa, zoals goodwill. De term staat voor de letter A in EBITDA.
APV: Adjusted Present Value
De APV-methode is een afgeleide van de DCF-methode waarbij de toekomstige vrije geldstromen inclusief het belastingvoordeel wegens aftrek van rentekosten van vreemd vermogen, contant worden gemaakt tegen de kostenvoet van eigen vermogen als ware de onderneming geheel met eigen vermogen gefinancierd.
b ga naar boven
Bad leaver(s)
Een of meerdere aandeelhouders die de oorspronkelijke uitgangspunten van de samenwerking zoals vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst, niet langer wil(len) naleven.
Als een Bad Leaver wordt ook wel aangemerkt een medewerker/manager die uit eigen beweging het bedrijf verlaat. Daarmee geeft hij dan als Bad Leaver rechten op onder bijvoorbeeld een optieovereenkomst.
Bedrijfsoverdracht
Van een bedrijfsoverdracht is sprake als een eigenaar zijn onderneming aan een derde verkoopt en in juridische zin levert. Deze derde is in veel gevallen een buitenstaander die het bedrijf koopt. Dat kan dan een persoon zijn (Management Buy In) of een bedrijf dat een (strategische) overname doet. Soms kan het ook (een deel van) het managementteam van het bedrijf zijn, dat het bedrijf overneemt. Dan is er sprake van een MBO, een Management Buy Out.
Bedrijfsovername
Een bedrijfsovername wordt bekeken vanuit het oogpunt van de koper. Dus van degene die een onderneming koopt en geleverd krijgt.
Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat bestaat uit het operationele resultaat voor belastingen en rente.
Bedrijfswaardering
Bedrijfswaardering is het bepalen van de waarde van een bedrijf op een zeker moment voor een bepaalde toepassing in een bepaalde context. Er zijn diverse methoden om een waarde te bepalen.
BMKB: Besluit Borgstelling MKB Kredieten
Boekhoudkundige waarde
Dit is de waarde die voortkomt uit de verwerking van de historische prestaties van de onderneming volgens vastgelegde boekhoudkundige afspraken. Met andere woorden: de waarde zoals rechtstreeks af te leiden is uit de balans van de onderneming.
Build-up methode
De build-up methode is een methode om de kostenvoet van het eigen vermogen te bepalen aan de hand van verschillende componenten. Voor iedere risicofactor die bij de te waarderen onderneming een rol speelt, wordt een afweging gemaakt welke opslag in de rendementseis moet worden gemaakt.
Businessplan
Een Businessplan is een meerjarenplan voor een bedrijf waarin zowel kwalitatief als kwantitatief wordt duidelijk gemaakt hoe het bedrijf volgens de samensteller van het plan, de komende jaren gaat presteren. Op basis van het verleden wordt de toekomst ingepland, onderbouwd en financieel zichtbaar gemaakt. Een goed doortimmerd businessplan vergt een behoorlijke inspanning en is het eerste dat een bank vraagt bij een financieringsaanvraag.
c ga naar boven
CAPM: Capital Asset Pricing Model
Het CAPM is een financiële beleggingstheorie om de rendementseis te bepalen, waarbij deze eis is opgebouwd uit een zogenaamd risicovrij rendement en een risico-opslag waarin het marktrisico besloten ligt. Het CAPM wordt voornamelijk toegepast bij het waarderen van beursgenoteerde ondernemingen.
Cash and debtfree
Dit is een term die bij een verkooptransactie vaak wordt gehanteerd. Het betekent dat de onderneming zonder schulden en zonder contanten wordt opgeleverd. De schulden worden voor de overnamedatum afbetaald en/of verrekend en de contanten worden uit het bedrijf gehaald. De koper zal zelf voor nieuw (werk)kapitaal moeten zorgen.
Cash Flow / free cash flow/ vrije geldstromen
De vrije geldstroom is het netto operationeel resultaat vermeerderd met de afschrijvingen op activa en verminderd met de benodigde investeringen in activa en netto werkkapitaal. Het is het bedrag dat jaarlijks aan de verstrekkers van het eigen en vreemd vermogen kan worden uitgekeerd zonder de continuïteit van de onderneming in gevaar te brengen.Contane waarde
De waarde die een in de toekomst te ontvangen of te betalen bedrag op een bepaald moment vertegenwoordigt, rekening houdend met de van dat moment af nog te kweken (samengestelde) interest.
d ga naar boven
DCF: Discounted Cash Flow methode
De Discounted Cash Flow methode gaat uit van de verwachte kasstromen die uw bedrijf in de toekomst zal genereren. Onder verwachte kasstromen worden verstaan de liquide middelen die jaarlijks beschikbaar komen om aflossing of dividenduitkeringen uit te keren. Het gaat dan om de som van de winst na belasting, plus de afschrijvingen - netto investeringen in werkkapitaal en vaste activa. Bij de DCF methode heeft de winstbepaling geen invloed op de berekende waarde van de DCF. Er wordt immers gekeken naar de kasstromen die worden verdisconteerd tegen een bepaalde rendementseis. Die rendementseis wordt door de koper bepaald op het moment dat hij de onderneming wil kopen en zal worden bepaald door de vraag binnen hoeveel jaar de koper zijn geld wil terugverdienen. Hoe hoger het risicoprofiel van de onderneming, des te hoger de rendementseis en des te lager de waarde. Overigens is dit risicoprofiel voor iedere onderneming verschillend. Zo heeft geld verdienen met de langdurige verhuur van een pand een lager risicoprofiel dan geld verdienen met een bouwonderneming die de panden bouwt.
De-minimisverklaring
De-minimisverklaring houdt verband met de BMKB-regeling (zie hierboven in deze begrippenlijst).
De BMKB-regeling is een regeling waarop 'de minimissteun' bepalingen van de Europese Commissie van toepassing zijn. Voor u als ondernemer betekent dit dat er een plafondbedrag is vastgesteld aan overheidssteun, zoals de BMKB, dat u in een periode van drie jaar mag ontvangen.
Voor meer informatie zie: www.agentschapnl.nl
Debt Equity Ratio
De verhouding tussen het vreemd en het eigen vermogen. Een debt equity ratio van 1,3 betekent dat er 1.3 zoveel (lang) vreemd vermogen is ten opzichte van het (lange) eigen vermogen.
Disconteren / contant maken
Disconteren of contant maken is een rekenkundige methodiek waarbij het mogelijk is om toekomstige geldstromen uit te drukken in een waarde van vandaag of een waarde op elk gewenst moment in het verleden.Due Diligence Onderzoek
De koper van een onderneming eist veelal dat op zijn kosten een onderzoek plaatsvindt naar de financiële, juridische en fiscale aspecten van de overname. Een dergelijk onderzoek wordt een due diligenceonderzoek (DDO) genoemd. Afhankelijk van de afspraken tussen de verkoper en koper wordt de aard en de diepgang van het DDO bepaald. De formulering van de te onderzoeken deelgebieden en de eventuele invloed van de uitkomsten op de overnameprijs en -voorwaarden, kunnen doorslaggevend zijn bij het al dan niet succesvol afronden van de transactie. Indien de onderzochte informatie afwijkt van de reeds verstrekte informatie, kan dit voor de koper een aanknopingspunt zijn om de afgesproken condities ter discussie te stellen.
e ga naar boven
Earn-out
Een earn-out regeling is in principe een uitgestelde betaling van een gedeelte van een koopsom. De koopsom wordt namelijk niet in zijn geheel bij de overdracht voldaan. Een deel van de koopsom wordt op het moment van de overdracht betaald en een ander (variabel) deel van de koopsom wordt in een later stadium vastgesteld op basis van de resultaten die de onderneming na de overdracht realiseert. De afspraken hierover zullen per transactie variëren.
EBIT: Earnings Before Interest and Taxes
EBIT ziet op het operationele resultaat (omzet minus de kosten van gewone bedrijfsuitoefening) voor belastingen en rente. In het Engels: Earnings Before Interest and Taxes.
EBITDA: Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization
Een andere methode om een resultaat uit te drukken heet: Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. De EBITDA wordt verkregen door de netto winst te vermeerderen met rente, belastingen, afschrijvingen en amortisaties.
Economische waarde
Deze is gebaseerd op de verwachting dat het object in de toekomst opbrengsten kan genereren in de vorm van geld, daarbij rekening houdend met risico en onzekerheid.
Eigen vermogen
Dat deel van het vermogen van een vennootschap dat toebehoort aan de eigena(a)r(en) van de vennootschap.
Eindejaarnotatie
Bij een eindejaarsnotatie wordt verondersteld dat alle inkomsten en uitgaven aan het eind van een jaar plaatsvinden.
EVA: Economic Value Added
EVA is een maatstaf om de zuivere waardecreatie van een onderneming te meten. De Economic Profit Added wordt berekend door het verschil tussen het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (Return on Invested Capital, ROIC) en de gemiddelde gewogen vermogenskostenvoet (Weighted Average Cost of Capital, WACC) te vermenigvuldigen met het geïnvesteerde kapitaal. De methodiek impliceert dat waarde alleen wordt gecreëerd als het rendement op het geïnvesteerde kapitaal hoger is dan de gewogen gemiddelde kostenvoet van het totale vermogen.
f ga naar boven
Familieconvenant
Familieconvenant is een andere naam voor Familiestatuut. Zie Familiestatuut in deze begrippenlijst
Een document dat de relatie tussen familie, onderneming en vermogen vastlegt zodat er een heldere structuur is van rechten, plichten, bevoegdheden en procedures. Een dergelijk statuut komt over het algemeen na een intensief traject tot stand. Overdracht binnen de familie is vaak de aanleiding.
De waarde van het opstellen van een familiestatuut zit grotendeels in het proces. Het proces van onderlinge communicatie waarbij de vragen en pijnpunten worden besproken. Hoe intensiever dit proces, hoe meer kans er is op een succesvol familiestatuut.
Financiële planning
Een financiële planning (ook wel persoonlijk financieel plan genoemd) is een beschrijving van de huidige financiële situatie. Het geeft inzicht in en overzicht van alle financiële aspecten die al goed geregeld zijn en welke nog aanvulling of bijsturing behoeven.
Een financiële planning verandert de lappendeken van financiële zaken in een overzichtelijk totaalplaatje. Het legt minder goed verzorgde financiële zaken bloot, maar laat ook zien welke financiële producten elkaar overlappen.
g ga naar boven
Gekapitaliseerde waarde
De gekapitaliseerde waarde van de toekomstige winsten van een onderneming of van de toekomstige opbrengsten van beleggingswaarden. Gekapitaliseerde waarde wil zeggen dat de toekomstige winsten contant worden gemaakt naar het heden door middel van discontering.
GO-Financiering
GO: Garantie Ondernemingsfinanciering is het antwoord van de overheid op de moeilijkheden die veel (middel) grote ondernemingen nu ondervinden bij het aantrekken van bankleningen.
Voor meer informatie zie: www.agentschapnl.nl
Goodwill
Boekhoudkundige term die het verschil weergeeft tussen de economische waarde van het eigen vermogen in een onderneming en het zichtbare eigen vermogen.
Goodwill is een Engelse term die letterlijk welwillendheid betekent en die in de financiële wereld wordt gebruikt om dat gedeelte van de marktwaarde van een onderneming aan te duiden dat niet direct toewijsbaar is aan de activa en passiva. Goodwill (of badwill) ontstaat in de meest gevallen slechts bij een overname en wordt binnen de financiële wereld beschouwd als de meerwaarde van een onderneming boven het netto vermogen. In deze zienswijze vertegenwoordigt de goodwill toekomstige inkomsten van de onderneming die nog niet gewaardeerd zijn op de balans, maar die al wel bestaan in de vorm van kennis, klanten, merken, personeel, et cetera.
Groeifaciliteit
Een door de overheid in het leven geroepen garantieregeling voor het MKB. De regeling biedt banken en participatiemaatschappijen een staatsgarantie van vijftig procent voor hun financieringen met nieuw verstrekt risicodragend vermogen aan het MKB.
Voor meer informatie zie: www.agentschapnl.nl
h ga naar boven
Herfinanciering
Het optimaliseren van de lopende financieringsstructuur. Na een analyse van de lopende leningen, garanties, rekening courantverhoudingen, etc. volgt een plan van aanpak om in overleg met de banken/financiers tot een betere (en meestal goedkopere) structuur te komen.
i ga naar boven
Impairment Test
Het afzetten van de laatstelijk berekende waarde van (immateriële) activa tegen de in de balans voor die activa opgenomen waarde. Indien de in de balans opgenomen waarde hoger uitkomt dan de nieuw berekende waarde, dient het verschil als verlies genomen te worden: de impairment
Intrinsieke waarde
Het weergegeven eigen vermogen van de onderneming per waarderingsmoment. Boekhoudkundig is dit de som van alle activa minus het vreemd vermogen.
j ga naar boven
k ga naar boven
KEL: Kostenvoet eigen vermogen levered / cost of equity levered
De KEL is de vergoeding die de verschaffers van eigen vermogen verwachten, rekening houdend met een bepaalde verhouding tussen eigen en vreemd vermogen (leverage). Er van uitgaande dat de te betalen vergoeding voor vreemd vermogen lager is dan de vergoeding op het eigen vermogen, zal de KEL lager zijn dan de KEU (zie hierna).
KEU: Kostenvoet eigen vermogen Unlevered / Cost of equity unlevered
l ga naar boven
Laatprijs
De laatprijs is de minimale prijs die verkoper wil realiseren. Dieper in prijs zakken dan de laatprijs is voor de verkoper onbespreekbaar.
LBO: Leveraged Buy Out
Levenstestament
Liquidatiewaarde: de waarde van de onderneming als de aanwezige activa snel moeten worden omgezet in geld. In veel gevallen betekent dit het beëindigen van de onderneming en het separaat verkopen van de verschillende activaposten.
Liquiditeit
Liquiditeitsprognose
Dit is een prognose van de inkomsten en uitgaven voor een bepaalde periode en de impact hiervan op de liquiditeit (lees: banksaldo).
LOI: Letter of Intent
Een Letter of Intent is een intentieverklaring die wordt opgemaakt als verkoper en koper het eens zijn over de prijs, de hoofdlijnen van hun akkoord en de ontbindende voorwaarden. Als ontbindende voorwaarden worden vaak opgenomen dat de financiering rond moet komen en dat het boekenonderzoek (Due Diligence) geen verborgen tekortkomingen moet opleveren.
m ga naar boven
Marktconform
In overeenstemming met de heersende economische principes en regels van de vrije markt (systeem van vraag en aanbod).
Marktpremie
De marktpremie is het rendement dat beleggers in aanvulling op de risicovrije rentevoet eisen voor het beleggen in aandelen in een onderneming.
MBI: Management Buy-In
Een MBI is een vorm van bedrijfsovername, waarbij een eerder niet bij de onderneming betrokken persoon/manager de onderneming geheel of stapsgewijs overneemt. Deze koper zal direct na de overdracht het management/eigendom van de onderneming op zich nemen.
MBO: Management Buy-Out
Een MBO is een overdracht van de onderneming door de eigenaar aan het zittende management of een deel van het management. Voordeel is dat zowel koper(s) als verkoper elkaar goed kennen. De transactiewaarde is vaak lager dan bij een verkoop aan een koper van buiten het bedrijf.
Mobach methode
De Mobach-methode is een algemeen fiscaal geaccepteerde waarderings-methode die onder andere uitgaat van recente winsten. Wordt niet veel gebruikt.
Modigliani & Miller
Modigliani & Miller ontwikkelden een theorie die stelt dat in een wereld zonder belastingen de waarde van een onderneming niet wordt beïnvloed door de wijze waarop een onderneming is gefinancierd.
Multiples
Waarderingsratio's waarbij de gehanteerde waardering in de teller zowel betrekking kan hebben op de ondernemingswaarde als op de aandeelhouderswaarde. In de beleggingswereld is een bekende multiple de P/E, de Price/Earnings ratio. In de overnamepraktijk wordt veel gewerkt met de EV/EBIT of EV/EBITDA ratio. Oftewel: de waarde is x maal de EBIT of EBITDA.
n ga naar boven
NDA: Non-Disclosure Agreement
Netto werkkapitaal
Het netto werkkapitaal is het verschil tussen vlottende activa (zoals voorraden en debiteuren) en vlottende passiva (zoals crediteuren). Bij de waardebepaling gaat het hierbij om componenten die onderdeel zijn van de operationele activiteiten van de onderneming.
Noplat
Net Operating Profit Less Adjusted Taxes (Noplat).
Het netto operationeel resultaat of Noplat wordt berekend door het bedrijfsresultaat te verminderen met de vennootschapsbelasting over het bedrijfsresultaat.
Normaliseren van de cijfers
NPV: Net Present Value of Netto Contante Waarde
De term netto contante waarde wordt veelal gebruikt bij het financieel beoordelen van projecten. De contante waarde wordt berekend door toekomstige vrije geldstromen die uit het project voortvloeien contant te maken (disconteren) tegen een bepaalde rendementseis. De netto contante waarde ontstaat door de contante waarde van de geldstromen te verminderen met het investeringsbedrag van het project. Een positieve NPV geeft aan dat door het aangaan van het project economisch gezien waarde wordt gecreëerd.
o ga naar boven
OBI: Ondernemers Buy-In
Ondernemingswaarde
De ondernemingswaarde is de globale waarde van de onderneming, zonder rekening te houden met de financiële structuur. Deze waarde wordt berekend via de DCF methode of via een multiple. Daarbij wordt de operationele winstgevendheid als basis genomen, dus de winstgevendheid die de activa van de vennootschap genereren.
p ga naar boven
PE: Price Earnings ratio - Koers Winst verhouding
De PE wordt gebruikt als waarderingsmaatstaf bij beursgenoteerde bedrijven. Het is een verhoudingsgetal waarbij de beurskoers gedeeld wordt door de winst van de onderneming.
q ga naar boven
r ga naar boven
Rentabiliteitswaarde
Restjaar
Op basis van de continuïteitsgedachte zal een onderneming ook na een expliciete prognoseperiode geldstromen genereren. De periode na de expliciete prognoseperiode noemt men het restjaar. Dit restjaar vertegenwoordigt meestal een eeuwigdurende geldstroom en komt vaak voor bij de DCF methode.
Restwaarde
Risicovrije rentevoet/ risk free rate
ROC: Return on Capital
zie de omschrijving bij ROIC.
ROIC: Return on Invested Capital
De ROIC geeft een gevoel ten aanzien van de effectiviteit waarmee een bedrijf haar geïnvesteerde vermogen om weet te zetten in winstgevendheid. De ROIC is altijd een percentage en wordt berekend door de netto winst minus het uitgekeerde dividend te delen door het totale vermogen van het bedrijf.
s ga naar boven
Stand-alone waarde
Strategische Waarde
De waarde van het bedrijf wordt mede beoordeeld op de te verwachten gevolgen van nieuw beleid, gezien door de financiële bril van een specifieke koper.
Succesfee
SWOT: Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threats
Synergievoordelen
t ga naar boven
Tax Shield
De tax shield is het belastingvoordeel dat wordt verkregen doordat rentebetalingen fiscaal aftrekbaar zijn.
Tijdwaarde van geld
Transactiesom
Transactiewaarde
de totale (contante) waarde van alle betalingen (contant, op termijn, of op andere wijze) gedaan door de koper inclusief alle uitgestelde betalingen plus het nettobedrag van de door de koper (contant, op termijn, of op andere wijze) overgenomen / gefinancierde aandeelhoudersleningen (rentedragend en renteloos). Een dividend dat in dat kader aan verkoper wordt toegerekend valt eveneens onder de transactiewaarde. Bij het vaststellen van de waarde van de niet-contante betalingen zal de “fair market value” gelden, tenzij andere criteria beschikbaar zijn (zoals de waarde van de aandelen). Indien de koper substantieel minder dan (nagenoeg) de gehele eigendom of minder dan alle activa in de eerste transactie verkrijgt en delen koopt in opvolgende transacties (daarbij optierechten uitoefenend of op andere wijze) dan zal de waarde van die opvolgende transacties vallen onder de Transactiewaarde.
u ga naar boven
Unlevered
v ga naar boven
Verbeterde rentabiliteitswaarde
Verkoopprijs
Verkoopprofiel
Verlies verrekening
Vermogenskostenvoet
De vermogenskostenvoet van het bedrijf is de prijs van het aan de onderneming beschikbaar gestelde vermogen. Dit vermogen bestaat uit eigen en vreemd vermogen. De vermogenskostenvoet van het eigen vermogen is, vanwege het hogere risico, hoger dan die van vreemd vermogen.
Vraagprijs
Vreemd vermogen
Vermogen dat op grond van een terugbetalingsverplichting ter beschikking is gesteld.
w ga naar boven
Waardebepaling
Waardecreatie
Waardering
zie waardebepaling.
Waarderingsmethoden
WACC: Weighted Average Cost of Capital
WPF-model: van Waarde naar Prijs naar Financiering
Het WPF-model wordt door het CvB veel gehanteerd bij bedrijfsovernames. Het is bedoeld om duidelijk te maken dat een deal slechts tot stand kan komen als partijen vanuit hun eigen Waardebepaling tot overeenstemming komen over de Prijs die vervolgens alleen betaald zal gaan worden als er een Financiering voor dat bedrag gevonden kan worden.